duurzame stoffen

Alles over wol

posted by Karin 5 november 2019 0 comments

Wol wordt al van oudsher gebruikt om kleding van te maken. Deze natuurlijke en sterke vezel houd je heerlijk warm en je kunt jarenlang plezier hebben van je wollen kleding. Wol is elastisch en vormvast. Je hoeft deze dierlijke vezel niet vaak te wassen, even in de frisse buitenlucht hangen is vaak al voldoende. En na het scheren krijgt het schaap vanzelf weer nieuwe vacht. Natuurlijk is het wel de bedoeling dat de schapen op een diervriendelijke manier gehouden en verzorgd worden. Daarom werken we met merken die voornamelijk biologische of gerecyclede wol gebruiken in hun collectie.
Een mooi wollen vest of trui is vaak een investering, maar omdat je er lang draagplezier van hebt, is het wellicht de moeite waard om te kiezen voor wollen kleding.

Wat is biologische wol? 

Bij biologische wol worden in eerste instantie de schapen op een biologische manier gehouden. Ze krijgen geen preventieve antibiotica en insecticiden toegediend en de schapen mogen geen mulesing ondergaan (het wegsnijden van een stuk huid). Bovendien moet de weide waar ze grazen onbespoten zijn.

In het verdere productie proces moet wol ontvet, gebleekt en geverfd worden, dat gaat zeker niet altijd op een duurzame manier. Daarom is ook hier het GOTS keurmerk of een IVN Best certificaat voor wol die op een duurzame manier is verwerkt.

bron https://www.groennieuws.nl/biologische-wol-is-diervriendelijker/

Wat is 'Cool Wool'?

Cool wool is kwalitatief hoge merino wol die je het hele jaar door kan dragen. Het verkoeld in de zomer en geeft warmte in de winter. Deze wol is heel licht en fijn geweven en wordt vaak in herenpakken gebruikt. Wij hebben ook diverse broeken in cool wool kwaliteit (soms gemixt met gerecycled polyester).

Gerecyclede wol

Omdat wol een sterke vezel is, kun je het goed recyclen en upcyclen. Zo gebruikt het Nederlandse merk Loop.a life voornamelijk gerecyclede wol in hun collectie. Zij verzamelen post consumer, al gebruikte, wollen kleding, sorteren het op kleur en maken er nieuwe garens en kleding van. Deze wol wordt dus niet opnieuw geverfd.
Van afval tot fashion. We love it!

Wastips voor wol

You may also like

Leave a Comment