duurzame mode

Stof tot nadenken: Hennep

posted by Lonneke 25 maart 2018 0 comments

Hennep is niet langer het rebelletje onder de planten en krijgt binnen de fair fashion een nieuwe reputatie. De plant groeit snel en net als andere vlasplanten zijn er nauwelijks bestrijdingsmiddelen nodig bij de verbouwing in tegenstelling tot katoen.

Hennep & biologisch katoen: een goede mix

Kleding van hennep voelt een beetje als linnen. Hennep is sterk en kan hierdoor wat stugger aanvoelen. Door hennep te mixen met biologisch katoen, ontstaat een stof die zacht aanvoelt en een mooie luxe uitstraling geeft. Niet voor niets wordt deze stof steeds meer gebruikt door diverse duurzame mode merken.

Duurzame productie

Stof van hennepvezel is al eeuwenoud. Het hennepplantje is sterk en groeit in vrijwel elk klimaat. Het groeit snel, er is veel minder water en er zijn nauwelijks bestrijdingsmiddelen nodig bij de verbouwing. Hiermee is de ecologische footprint van je hennep top veel lager dan die van een (conventionele) katoenen top.
Door de stengels van de plant te weken in water (waar soms enzymen aan zijn toegevoegd) laten de vezels los en kunnen deze in draden worden gesponnen, soms gemixt met andere vezels als biologisch katoen. Vervolgens wordt het garen geweven of gebreid tot een fijne stof om kleding van te maken.

Don’t smoke it, wear it

In de vorige eeuw werd de teelt van hennep verboden vanwege het THC gehalte, de stof die in marihuana zit. De hennep plant die geteeld wordt voor onder andere de kledingindustrie heeft een verwaarloosbaar gehalte aan THC en mag nu weer voor industriële doeleinden worden geteeld. Hiermee is kleding gemaakt van de hennep vezel, aan een comeback bezig. Echter gaat het nog heel langzaam omdat het proces vrij arbeidsintensief is.

Verrijk je kledingkast met een mooie blouse of jurk van deze mooie, duurzame stof!

Casual Chic met Hennep kleding

You may also like

Leave a Comment