duurzame stoffenOrganic denim

Organic denim: 3 belangrijke stappen naar milieuvriendelijke jeans

posted by Marije van Haarlem 22 oktober 2020 0 comments
In 2020 hebben we meer keuze dan ooit wat betreft duurzame jeans. Het maken van jeans heeft echter nog steeds een enorme impact op onze planeet. Water, grondstoffen, energie - zeker als je bedenkt dat iedereen op zijn minst wel één paar in zijn kast heeft liggen, of misschien wel vijf.
Naast het zo lang mogelijk dragen van je jeans - welke stappen kunnen we nu precies nemen om onze jeans zo milieuvriendelijk mogelijk te maken?

 

1) Biologisch katoen: verbouwen zonder giftige stoffen

Een eerste logische stap is de basis: grondstof. Traditionele jeans zijn gemaakt van stevig katoen, die later in het proces gekleurd wordt. Dit kost echter tot wel 8.000 liter water per jeans en wordt bewerkt met pesticiden.

Wat is dan het verschil met organic denim? Een denim van biologisch katoen is zonder giftige chemicaliën geproduceerd, dat wil zeggen: geen gebruik van pesticiden dat op korte en lange termijn schade aanbrengt aan de landbouwgrond.

2) Biologisch katoen: impact op waterverbruik

De katoenplant is een waterverslinder: net als de avocado heeft katoen duizenden liters water nodig om te groeien. Bovendien levert het gebruik van pesticiden voor reguliere jeans de nodige watervervuiling op. Om katoen zonder chemicaliën te verbouwen, is vaker meer landbouwgrond nodig. Zo wordt de grond namelijk minder 'uitgeput' en blijft deze voor de toekomst langer vruchtbaar. Het biologisch verbouwen is dus geen garantie op minder waterverbruik. Het betekent echter wél dat mens en milieu geen schade oplopen doordat het water niet vervuilt raakt.

De grootste bron van invloed op het waterverbruik zit bovendien in de locatie: de teelt van een kilo katoen kost in China bijvoorbeeld 4.000 liter water, tegenover 22.000 liter in India. Afhankelijk van de locatie kan biologisch katoen dus wél waterverbruik en watervervuiling terugdringen.

Lees hier meer over waterverbruik bij jeans.

3) Gerecycled denim: optimaal gebruik stoffen

 De meest duurzame stap die we vandaag de dag kunnen maken is het hergebruik van grondstoffen: gerecyclede denim (katoen). Het betekent tenslotte dat we niet een bron grondstoffen hoeven aan te boren om iets nieuws te maken.

MUD Jeans innoveert momenteel met een mix van gerecycled & biologisch katoen. Het lastige van hergebruik is dat een jeans nog niet 100% gerecycled kan worden vanwege de slijtvastheid van de stof. Ondertussen maakt het denim bedrijf wél een 46% lagere impact op de biodiversiteit dan de industriestandaard door steeds meer gerecyclede denim te gebruiken.

Per jeans:
- 92% minder water
- 70% minder CO2-uitstoot
- 47% minder landgebruik

Stap in de goede richting

Het blijft een lastige discussie: wat is nu precies beter voor mens en milieu? Kan een jeans ooit volledig duurzaam zijn? Elke stap in de goede richting lijkt tot dusver beter dan waar we vandaan kwamen in de kledingindustrie. We blijven de innovaties volgen. Hopelijk hecht je nu weer een beetje extra waarde aan je duurzame jeans waar jij impact mee maakt!

collectie dames jeans
collectie heren jeans

Organic denim komt bij ons grotendeels van Nederlandse bodem: de denim pionieren Kuyichi Pure Goods, MUD Jeans en aanvullend het Zweedse Nudie Jeans.

Wil je meer weten over het paar dat je aanschaft?
Vraag het ons!

WIN! MAAK KANS OP
1x ORGANIC KUYICHI JEANS
Wil je graag organic denim in je garderobe? Of is je broek (of die van je vriend) écht helemaal versleten, zonder enige redding? Je maakt nu kans op een jeans naar keuze van Kuyichi!

 

Wat moet je hiervoor doen?
Ga naar Instagram, like de foto & comment waarom jij toe bent
aan een organic jeans.
Win organic jeans
Meedoen kan tot 31 oktober 2020

You may also like

Leave a Comment