duurzaamheidduurzame modefair fashion

3 tips voor het opbouwen van een duurzame garderobe

posted by Marije van Haarlem 15 september 2020 0 comments
3 tips voor een duurzame garderobe
Wat is een goede manier om je kledingkast te verduurzamen? Een stap in de goede richting is bijvoorbeeld een goed opgeruimde kledingkast; zo ga je tenslotte heel erg efficiënt met materialen en de benodigde energie om.
Verandering begint bij jezelf, zoals ze zeggen. Jij kunt door je eigen garderobe te verduurzamen al een énorme impact maken! Bovendien weet je nooit wie inspireert. Greta was tenslotte ook in haar eentje, nietwaar? Met die gedachte op zak begon ik gaandeweg aan manieren om mijn kledingkast zo duurzaam en tijdloos mogelijk te maken.

Wie weet helpen deze drie tips jou ook goed op weg!

Nieuw item in je kast? Doe er drie weg!

brandmission
Drie kledingstuks wegdoen?! Dat klinkt heftig! En dat is het ook, waardoor het afwegen van een nieuw kledingstuk veel zwaarder gaat wegen. Heb ik dit dan wel écht nodig? Wil ik het zó graag?
Mede dankzij fast fashion zijn kledingprijzen enorm gekelderd, waardoor we allemaal iets meer kleding in onze kast hebben dan we zouden willen. Vaak is het niet eens hele leuke kleding, want in de praktijk sta je toch uren voor de kast te zoeken naar een leuke outfit.
Sta je dus op het punt om bijvoorbeeld een nieuw paar perfecte herfstlaarsjes aan te schaffen? Ga dan voor jezelf kritisch te werk: zou ik het deze laarsjes waard vinden om daarvoor 3 paar schoenen weg te doen?
Door deze regel houd je uiteindelijk dat superkicken paar laarsjes over, én een opgeruimde kast. En niet verkeerd, een stok achter de deur voor toekomstige aankopen.

Marie-Kondo je een weg naar
een efficiente garderobe

Inmiddels kennen we de Marie Kondo-methode wel of heb je er eens van gehoord. Haar opruimmethode bied voor veel mensen een nieuw perspectief op hoe wij omgaan met onze spullen, en wat dat met je doet.
Een van de belangrijkste wijsheden die mij is blijven hangen: een kledingstuk is pas waardeloos of waardevol als jij het zo behandelt.
Ben je bijvoorbeeld de liefde verloren voor bepaalde kledingstukken? Geef ze dan door aan iemand die er wellicht wél blij van wordt. Zie je een bijzonder kledingstuk of een wild printje waar je hart een sprongetje van maakt? Investeer in zo'n prachtstuk en geef het de liefde die het verdient. Zo voorkom je impulsaankopen en bouw je een garderobe op met pareltjes die een eeuwigheid blijven.
marie kondo

Klein budget?
Kies voor één duurzaam item per maand

IMG_8693
Het liefst zou je alles goed willen doen en je hele lifestyle in één dag duurzaam maken - maar duurzame alternatieven zijn nu eenmaal prijziger dan massaproductie, waar de prijs niet wordt doorberekend aan de consument.
Dus wees niet te hard voor jezelf! Het is niet meer dan logisch dat je met een beperkt budget keuzes moet maken, of een tijd moet sparen.
Toen ik mijn huishouden meer zero waste probeerde te maken, koos ik bijvoorbeeld één product uit per maand die ik wilde vervangen voor een plasticvrij alternatief: shampoo. Dat was mijn duurzame uitgave voor die maand, en zo bleef het betaalbaar.
Een efficiente garderobe is een duurzame garderobe - dus investeer bijvoorbeeld in een bijzonder kledingstuk waar je wat langer voor moet sparen. Daar heb je op de lange termijn een hele hoop meer plezier van.

You may also like

Leave a Comment