duurzame modestyling

Tips voor een duurzame capsule garderobe

posted by Lonneke 7 mei 2021 0 comments
Capsule garderobe
Duurzame mode gaat niet alleen om kleding die verantwoord geproduceerd is, het gaat natuurlijk ook over hoe we met onze kleding omgaan. Sta jij ook wel eens voor een volle kledingkast, zonder inspiratie over wat je vandaag zult dragen? Dan is het opbouwen van een capsule garderobe wellicht een fijne methode om structuur en overzicht te houden in je garderobe en het maximale draag plezier uit je kleding te halen. Hieronder lees je een paar handige tips om aan de slag te gaan met je eigen capsule garderobe.

Een capsule garderobe wat is dat?

 Een capsule garderobe is een selectie van een aantal kledingstukken die je per seizoen draagt en makkelijk met elkaar kunt combineren. Het zijn geen vaste setjes, maar het is meer dan dat. Hoeveel precies, dat is afhankelijk van jezelf. Maar deze methode helpt je om al je kleding uit je kast graag en veel te dragen en dat je overzicht houdt. Zo haal je het meeste plezier uit je kleding, word je je meer bewust van de kleding die je draagt, kun je makkelijker inschatten of een nieuwe aankoop past binnen je collectie en maak je minder snel een miskoop.

Je kunt er voor kiezen om meerdere capsules samen te stellen. Bijvoorbeeld per seizoen een winter en zomer capsule en/ of per gelegenheid bijvoorbeeld zakelijk en vrije tijd.

Tips om een capsule garderobe op te bouwen:

TIP 1

Ruim je kleding kast op!
De beste basis om te starten en wellicht ontdek je nog een paar mooie items in je kledingkast die je vergeten was.

Verdeel je kleding in 3 stapels:
Stapel 1: lievelingstukken die je veel draagt
Stapel 2: items die je mooi vindt, maar weinig draagt
Stapel 3: items die je meer dan een jaar niet meer gedragen hebt. Zijn ze stuk of versleten, gooi ze in de kledingcontainers. Zijn ze nog mooi, wellicht maak je er iemand anders heel blij mee.

Bekijk je stapels en ontdek je kledingstijl en bedenk wat goed bij je past.

Hoeveel heb jij in je kledingkast liggen?
De gemiddelde Nederlandse vrouw heeft 173 kledingstukken in haar kast liggen. Gemiddeld dragen we hier 50 items niet meer van. We tellen voor het gemak de sokken, ondergoed, accessoires en schoenen even niet mee.
Volle kledingkast

TIP 2

Uit welke items bestaat een capsule?

Er zijn geen vaste regels over hoeveel kledingstukken je moet selecteren. Het gaat erom dat het overzichtelijk blijft voor jou. Wil je toch een richtlijn hanteren? De meeste capsule garderobe blogs schrijven over maximaal 33 kledingstukken.
Denk bij een zomer capsule bijvoorbeeld aan een:
vest, jasje, 2/3 truien, 2/3 blousjes, tops met lange mouwen, shirtjes met korte mouw, basic tops, 2 jeans, 2/3 luchtige pantalons, jurk of lange rokken, 2 korte broeken / rokjes.
Vergeet hierbij je zomerjas en schoenen niet! Schoenen zijn erg bepalend voor de uitstraling van je outfit. Denk bijvoorbeeld aan sneakers onder een zomer jurk versus een sandaal met hakje.
Mocht je bijvoorbeeld geen jurken dragen, neem dan een pantalon extra of visa versa. Het hangt uiteraard af van jouw persoonlijke kledingstijl.

Voorbeelden van enkele basis items:


KUYICHI JEANS

Een jeans is het basic kledingstuk die bijna iedereen wel in zijn kledingkast heeft liggen


ALCHEMIST PANTALON

Een heerlijke luchtige pantalon voor de zonnige dagen die je chic met een hakje of casual met witte sneakers en een sweater kunt dragen.


LANIUS BASICS

Lanius is een stijlvol duurzaam merk met veel basics gemaakt van mooie breisels of jerseys van hennep en linnen.


Suite 13 blouse jurk

Een blousejurk die je zomers met een sandaal kunt dragen of kunt combineren met een pantalon.

TIP 3

Hou balans tussen karakterstukken en basics

Een kast met alleen maar favorieten die je veel draagt is natuurlijk ideaal.
Vergeet daarbij niet je basics! Het ideale is om van zowel tops als bottoms enkele karakterstukken als basics te hebben.
Karakterstukken zijn items gemaakt van luxe stoffen, prints, bijzondere details of opvallende kleur die je outfit een bijzondere touch geven.
Bij basics denk je aan items die je overal mee kunt combineren zoals een zwarte of navy pantalon of je lievelings jeans, een basic top met lange mouw een effen kleur shirt.

Enkele toffe karakterstukken voor deze lente:


PEOPLE TREE broek

Een gekleurde broek geeft kleur aan je garderobe en zorgt voor een leuke afwisseling


EKYOG ROK

Een opavllende print met structuur is het voorbeeld van een karakterstuk


JAN N JUNE TRUI

Een fris gekleurde trui die je zowel met basics als met prints kunt combineren.


ALCHEMIST TOP

Een top of blouse met een print die past binnen je kleurpallet, is een fijne blikvanger om te te voegen aan je capsule garderobe.

TIP 4

Mix & match

Durf te combineren en maak foto's van je nieuwe outfits.
Op dagen met minder inspiratie kun je terug kijken wat je ook alweer allemaal in je kledingkast hebt hangen ;.)

You may also like

Leave a Comment