duurzame modeinterview

Wordt duurzame mode de norm?

posted by Lonneke 8 juni 2017 0 comments

Deze vraag stelde Nanette van het nieuwe duurzame platform OUR WORLD. Het antwoord op deze vraag is niet simpel ja of nee. Maar ook, dat het aanbod van duurzame modemerken groeit: er is keus!
Samen blikken we terug op ruim vijf jaar Brandmission en duurzame mode.

Q: Duurzame mode vijf jaar geleden en nu, wat is de grootst verandering?

A: “Het aanbod. Vijf jaar terug was het helemaal niet zo makkelijk om een collectie in de winkel te hebben hangen die aansloot bij mijn visie op wat goed is voor mens en milieu, en tegelijkertijd mode uitstraalde. Dat is nu echt anders. Er is volop keus en de collecties zijn mooi en van goede kwaliteit. Je ziet veel nieuwe merken maar ook merken die door de jaren heen zijn gegroeid. Een mooie voorbeeld vind ik Armedangels. Zij zijn ooit begonnen met organic shirts en prints, maar hebben inmiddels een hele mooie en gevarieerde collectie met verschillende levermomenten. En zij gaan écht tot de knoop en de rits. Hoe is dit gemaakt?

Q: Wat is jouw grootste les geweest als ondernemer?

A: Elk merk heeft zijn eigen verhaal en dat wilde ik naar voren laten komen met een ‘shop-in-shop’ concept. Maar mensen kopen uiteindelijk kleding die bij hun stijl en budget past. Ik ben toen van het shop-in-shop concept afgestapt. Maar de verhalen achter de kleding die bij ons in de rekken hangt, vertellen we nog steeds. En ik ben na kritischer gaan inkopen waardoor de kwaliteit van de collectie in de winkel is verbeterd.”

Q: Op basis van welke criteria bepaal jij of kleding duurzaam genoeg is voor de winkel?

A: “Duurzaamheid is een heel breed begrip, maar gaat uiteindelijk over goed voor mens en milieu. Voor mij zijn goede arbeidsomstandigheden en dat een merk zich inzet om milieuschade te beperken belangrijk. Als de visie en werkwijze van een merk mij aanspreekt, koop ik bij ze in, maar ook niet altijd alles. Een blouse van Tencel bijvoorbeeld wel, maar als in de vesten naar mijn gevoel te veel acryl zit, laat ik die hangen.” Bij grotere merken kijk ik wat sneller naar officiële keurmerken, zoals GOTS. Als ik iets niet goed genoeg vind, of het is wat mij betreft niet transparant genoeg, dan koop ik het niet in. Hoe mooi een kledingstuk ook is. Je bent eigenlijk steeds keuzes aan het maken, want er is geen instantie die bepaald of een kledingstuk wel of niet duurzaam is.”

Q: Duurzame mode van niche naar norm, gaat dat lukken?

A: “Dat vind ik lastig om te zeggen. Als ik kijk naar andere winkeliers dan zijn de marges en de prijs vaak toch iets belangrijker dan of iets goed geproduceerd is. (Marges bij duurzame merken liggen gemiddeld wat lager.) Aan de andere kant, je ziet steeds meer merken in beweging komen. Maar als je de norm wil zijn, dan moet je de massa kunnen bedienen. De merken die ik heb hangen, hebben vaak maar twee hoofd collecties per jaar. Ik denk dat het daarom qua planning nog niet haalbaar is om een warenhuis te bevoorraden. Er is dus nog een lange weg te gaan. Maar het aanbod en de vraag groeit en zal blijven groeien, dat staat wat mij betreft vast.”

Lees het hele interview en nog meer mooie artikelen op OUR WORLD

Tekst: Nanette Hogervorst (nanette@ow-ourworld.nl)
Fotografie: Joanne de Lijster Fotografie (http://www.joannedelijster.com)

You may also like

Leave a Comment