duurzame mode

3 tips voor een duurzame garderobe

posted by Lonneke 4 oktober 2022 0 comments
duurzame garderobe tips

Tip 1 : Weet wat bij je past

Of je nu veel of weinig kleding hebt, richt ieder seizoen je kledingkast opnieuw in. Een opgeruimde kledingkast geeft je overzicht. Wat draag je veel? Wat heb je nauwelijks gedragen of van welke kleding word je niet blij? En tijdens het opruimen kom je wellicht nog toppers van een tijd terug tegen die je inmiddels vergeten was.
Combineer en experimenteer met kleuren en prints. En zo kom je er achter welke aanvullingen je garderobe nog nodig heeft voordat je gaat winkelen.
Vind je het lastig om te combineren? Op ben je op zoek naar een nieuwe eigen stijl. Vraag om advies in de winkel, neem gerust een eigen kledingstuk mee. Of kom naar onze stylingavond voor een gezellig avondje experimenteren met kleding en voor persoonlijk advies.
GOTS keurmerk

Tip 2 - Koop bewust

Nieuwe kleding kopen waar je blij van wordt, is altijd een feest. Als je weet wat je nodig hebt, dat je veel gaat dragen en je blij maakt, is het natuurlijk niet verkeerd om iets nieuws te kopen. Kleding hoort tenslotte bij wie jij bent en wat je wilt uitstralen. Als je duurzamer wilt winkelen zijn dit een paar tips waar je rekening mee kunt houden:
  1. Check het kledinglabel
    In ieder kledingstuk zit een textiellabel. Hierin staat niet alleen vermeld hoe je het kledingstuk kunt wassen, maar ook van welke stof je kledingstuk is gemaakt. Dit is een eerste makkelijke check of je kledingstuk duurzaam is gemaakt. Duurzame stoffen zijn bijvoorbeeld biologisch katoen, ecovero viscose, Tencel of Lyocell, hennep, linnen en biologisch wol.
  2. Keurmerken
    Voor duurzame kleding zijn diverse keurmerken. Het belangrijkste keurmerk voor biologisch katoen is GOTS (Global Organic Textile Standard). Dit keurmerk geeft je de garantie dat de katoen biologisch en onder eerlijke werkomstandigheden gemaakt is vanaf de katoenboer tot aan de makers in de kledingfabriek.
  3. Koop merken met een verhaal
    Sla de grote kledingketens wat vaker over en loop een lokale kleding boetiek binnen. Vaak kunnen de medewerkers je veel meer vertellen over het verhaal achter het kledingmerk. En welke stappen het merk zet om duurzamer te produceren. Wij zijn bij BrandMission dol op alle verhalen achter onze merken. Dit maakt het transparant en het geeft zoveel plezier aan je kledingstuk.
  4. Ga voor 2e hands kleding
    2e hands kleding is tegenwoordig helemaal trendy. Je vindt steeds meer leuke lokale boetieks en het online platform Vinted is ook erg populair. Probeer hierbij wel de fast fashion merken zoveel mogelijk te vermijden. Kies voor lokale vintage winkels (met lokaal ingezamelde kleding) van mooie kwaliteit, zodat je er veel plezier hebt en de fast fashion niet indirect steunt.
  5. Koop kleding van mooie kwaliteit die je veel draagt
    Duurzame kleding of kleding van mooie kwaliteitsstoffen zijn doorgaans duurder dan de bekende fast fashion merken. Ik snap heel goed dat dit soms een drempel voor je kan zijn. Denk daarom altijd na of je het kledingstuk veel gaat dragen en iets toevoegt aan je garderobe. Of het nu duur, goedkoop of zelfs gratis is. Hiermee hou je je kledingkast overzichtelijk en heb je een kast met uitsluitend pareltjes die je met veel plezier blijft dragen.
kleding aan de waslijn

Tip 3 - Zorg goed voor je lievelingskleding

Nu heb jij een overzichtelijke garderobe met een mooie balans in basics tot echte eyecatchers. Belangrijk is dat je natuurlijk goed voor je kleding zorgt zodat je er het langste plezier van hebt.
  1. Was je kleding niet te vaak
    Tenzij er echt onaangename geurtjes in zitten of vlekken. Je kleding wordt helaas niet mooier van wassen.
  2. Was op lage temperaturen
    Op lage temperatuur wassen is beter voor je kleding en beter voor je portemonnee. De handdoeken gebruik je maar voor een hete was om je wasmachine te reinigen. Gebruik daarbij ook niet teveel wasmiddel.
  3. Gebruik een waszakje voor delicate items
    Kleine of delicate kledingstukken kun je extra beschermen met een waszakje of een kussenhoes.
  4. Laat je kleding nooit lang nat in de wasmachine zitten.
    Heb je wel eens van die witte strepen in je jeans of broek gehad? Dat komt vaak doordat de kleding te lang in je trommel heeft gezeten terwijl de was al klaar was.
  5. Wollen kleding scheren en buiten hangen
    Wol heeft een zelfreinigende functie en hoeft daarom minder vaak gewassen geworden. Als het lekker koud is hang je je wollen truien en vesten buiten om even te luchten.

------------------------------------------------------------

Nog meer tips?

Lees verder:

You may also like

Leave a Comment