duurzame mode

Huh, biologisch katoen? Maar katoen is toch al natuurlijk?

posted by Lonneke 18 oktober 2014 0 comments

biologisch_katoenEen opmerking die we vaker horen als we mensen in onze winkel verwelkomen. We leten steeds meer op het milieu en onze consumptie. We eten steeds meer biologisch, we weten dat vlees een grote impact heeft op ons milieu en laten de auto misschien al wat vaker staan. Maar wat weten we over onze kleding die we dragen?

Jij hebt vast een katoenen kledingstuk in je kast liggen. Katoen is namelijk een van de meest gebruikte stoffen in de kledingindustrie. Een natuurlijke stof, dat is goed zou je zeggen. Een natuurlijke stof dat klopt, katoen is een landbouwproduct. Maar wist je dat katoen het meest vervuilende landbouwproduct is dat we hebben?

 

3 weetjes over katoen:

1. Voor de verbouwing van katoen voor een t-shirt van circa 250gr, gebruiken katoenboeren wel tot 500 gram aan landbouwgif.

2. Bij de katoenteelt worden de meeste chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt van alle landbouwgwassen. Zo’n 16% van de totale bestrijdingsmiddelen voor slechts 2,5% van het totale landbouw oppervlak.

3. Katoen wordt veel verbouwd in India en China. Een van de grote problemen is dat de lokale boeren niet weten hoe ze moeten omgaan met pesticiden zoals Europese boeren dat doen. Ze werken vaak onbeschermd, en wassen zich zelf niet met warm water waardoor de gifstoffen in de huid trekken en na een aantal jaar ernstig ziek worden. Dit heeft grote gevolgen voor het het hele gezin.

 

Biologisch katoen

Biologisch katoen, of te wel eco of bio katoen, is geteeld zonder het gebruik van landbouwgif als pesticiden.

Om ervoor te zorgen dat het katoengewas niet wordt aangetast door schadelijke instecten en ongedierte worden natuurlijke bestrijders als lieveheersbeestjes en plantenextracten gebruikt. En er vindt veel wisselteelt plaats om de voedingsstoffen die in de grond zitten te behouden. Vergelijk het met je biologische tomaten.

Biologisch katoen wordt ook weer ouderwets met de hand geplukt. Want om het machinaal te kunnen plukken moet chemisch ontbladeringsmiddel worden gebruikt en dat is natuurlijk niet toegestaan.

En gelukkig zijn er steeds meer kledingmerken die rekening houden met de stoffen die ze gebruiken in hun collectie.

Wij selecteren zorgvuldig deze merken voor je en gaan steeds opzoek naar de mooiste mode met een hart, zodat jij lekker kunt focussen op mooie kleding. Mooi van buiten, mooi van binnen!

Ontdek hier onze collectie en oordeel zelf!

 

You may also like

Leave a Comment