duurzame mode

Wie, wat waar? Wol!

posted by Lonneke 11 november 2014 0 comments

November is de maand waarin we de warme truien, vesten en sjaals uit de kast halen. Die eerste ijzige dagen vervelend? Helemaal niet. Want met een wolletje blijf je heerlijk duurzaam warm. Bij BrandMission houden we van wol en zeker als de truien en vesten met liefde en speciale aandacht voor ons zijn gebreid. 

 

wol banner

 

 

Waarom wol?
Omdat wol ons al eeuwen beschermt tegen kou, zou je haast vergeten hoe bijzonder dit 100% natuurlijke materiaal is. Zo doen we een van de mooiste stoffen eigenlijk tekort. Zonder werkelijk iets aan de eigenschappen van wol te veranderen is de stof ademend, waterafstotend, vormvast, warm en luchtig tegelijk. Dit komt door gecompileerde vezels van wol.
Heb je een trui van polyester of acryl, waar slechts een beetje wol aan is toegevoegd, dan merk je dat je nieuwe aankoop al snel gaat pillen, zijn vorm verliest of in praktijk toch minder lekker draagt dan je in eerste instantie dacht.. Mooie dingen laten zich niet altijd zomaar namaken. Ontdek onze collectie.

 

Verschillende soorten wol van over de hele wereld 

Niet alleen huis-tuin-en keuken-schaapjes brengen ons wat warmte in de winter. Wol komt van over de hele wereld. Bij BrandMission verkopen we diverse items van verschillende wolsoorten of soms een combinatie van wolsoorten of met biologisch katoen of zijde. De meest bekende wolsoorten op een rijtje:

Alpaca wol
De Alpaca is een soort lama uit Zuid-Amerika met een zachte vacht. De wol die hiervan gemaakt wordt is heel licht. Krijg je altijd jeuk van wol? Alpaca wol bevat geen wolvet lanoline en prikt niet, daardoor is de stof perfect bij allergische reacties of een gevoelige huid.

Merino wol
Wol van het Merino schaap, die meestal uit Australië komt, is de fijnste in zijn soort. Het schaap heeft een compacte vacht met 10 keer zoveel haartjes per vierkante centimeter dan zijn doorsnee schapen-broeder. Merino wol van duurzame merken komt zonder dierenleed; bij de productie wordt geen gebruik gemaakt van mulesing, een onverdoofde ingreep de huid op de kont wordt weggesneden om het Merino schaap vrij van vliegen te houden.

Scheerwol
De meest gangbare wol is scheerwol. Kijk wanneer je deze wol koopt nog eens extra goed in je label of die fijne wollen trui wel honderd procent is wat hij belooft te zijn. Toevoeging van synthetische stoffen maakt de wol minder duurzaam en ademend.

Lamswol
Als gewone scheerwol prikt of de huid irriteert, is lamswol vaak een uitkomst. De stof van jonge schaapjes is zijdezacht en hypoallergeen.

Cashmere
Een van de meest luxe en zachte wolsoorten komt van de Cashmere geit. Zijn vacht wordt gekamd en het kleine deel haren dat loslaat wordt gebruikt om stof van te maken. Een productieproces dat het hogere prijskaartje van cashmere vanzelf verklaart.

Mohair wol
Van de Angora geit komt Mohair wol. Deze soort is glad, glanzend, supersterk en licht om te dragen. Ook is de luxe wolsoort geheel kreukvrij.

 

Steek voor steek met de mooiste wolsoort, wordt jou wollen vest of trui met liefde en aandacht voor je gebreid.

BrandMission werkt graag met merken die met aandacht en passie hun kledingcollectie op een eerlijke en bewuste manier laten maken. Tijdens het winterseizoen werken we bijvoorbeeld met ondernemers die zich gespecialiseerd hebben op een wolcollectie, zoals Inti Kitwear en Younica.

 

Banner Inti

Steek voor steek breien 400 vrouwen in Ecuador prachtige vesten voor Inti Knitwear.

 

Inti Knitwear: Twee Nederlandse ondernemers en 400 breisters in Ecuador werken steek voor steek de liefde in je nieuwe trui. Waar aandacht steeds meer versplintert, houdt Inti focus. Het hele productieproces van de sterke kleine collecties ligt in eigen handen. Grove truien en vesten breien ze van fijn alpaca wol.

Younica: Duurzame knitwear komt van Nederlandse bodem, bewijst niet alleen Inti. De Nederlandse Saskia werkt voor Younica samen met kleine ateliers in Peru om in haar breisels élégance en nonchalance samen te brengen. Dit resulteert in duurzame truien en vesten van de fijnste alpaca wol die jaar na jaar favoriet blijven.

Komodo: Als Fashion Brand probeert Komodo zo duurzaam mogelijk te produceren. Wol is altijd mulesing vrij en wordt in kleine familiefabrieken in Nepal tot mooie basic truien gebreid. Elke onevenheid is een teken van eigenheid gelooft oprichter Joe Komodo; ‘Our wool garments are often hand knitted and always hand finished this means every piece can have minor variations which is a sign of it’s individuality…. not an imperfection!’

 

Hoe onderhoud je wol?

Vaak blijven mensen weg van wol omdat ze het lastig vinden om wol te onderhouden. Hierbij een aantal tips om zolang mogelijke veel plezier te hebben van dat prachtige wollen vest of trui.

Wassen
Was wol niet te vaak! Wol is een dierlijk product en zelfreinigend. Je kunt je wollen kleding dus het best buiten luchten na het dragen. Zit er echt een vlek in het wollen item, dan was je het koud in de wasmachine. Check of er een speciaal wolwasprogramma op je wasmachine zit. Wel zo makkelijk! Handwas kan ook, maar hang je trui dan niet te nat te drogen. Zo houd je de vorm mooi.

Pillen
Nee, wijs een wollen trui die pilt niet meteen de vuilnisbak. Hij kan nog heel lang mee! Pillen betekent dat door wrijving kleine bolletjes wol vormen op de stof. Deze bolletjes bestaan uit losse vezels die tijdens de productie niet strak genoeg zijn mee geweven. Als je ze voorzichtig verwijdert met een scheermesje of de gerecyclede Sweaterstone, dan komen ze bij een 100% wollen trui nooit meer terug.

Motten
Er zitten twee motten in je nieuwe trui? Gebruik cederhoutblokjes in je kledingkast als natuurlijke manier om ze te verjagen.

You may also like

Leave a Comment